Bahan-bahan:
5 keping tauhu - dibersihkan dan dipotong 4
3 cm halia muda - dihiris nipis
1 ulas bawang putih - dihiris
3 tangkai daun bawang - dikerat 2 cm
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap
1/2 cawan air
1 sudu kecil tepung jagung
Garam dan gula secukup rasa
Minyak secukupnya untuk menggoreng dan menumis
3 cm halia muda - dihiris nipis
1 ulas bawang putih - dihiris
3 tangkai daun bawang - dikerat 2 cm
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap
1/2 cawan air
1 sudu kecil tepung jagung
Garam dan gula secukup rasa
Minyak secukupnya untuk menggoreng dan menumis
Cara Menyediakan:
1. Panaskan minyak secukupnya dan goreng tauhu sehingga kuning keemasan. Angkat dan tuskan minyaknya.
2. Panaskan dua sudu besar minyak dan tumiskan halia muda, serta bawang putih. Kacau sehingga bawang layu dan masukkan sos tiram, kicap, garam, gula, air dan tauhu. Kacau sehingga rata.
3. Tepung jagung dibancuh dengan sedikit air supaya tidak berketul kemudian dituangkan ke dalam masakan. Masukkan daun bawang, kacau sehingga rata dan angkat. Sumber: www.sajionline.com
0 comments:
Post a Comment