Bahan-bahan:
70 gm bunga kubis - dipotong kecil
70 gm brokoli
1 batang lobak merah
6 biji cendawan butang
6 biji sengkuang cina
8 keping cendawan kering
4 keping tauhu goreng
1 keping fucuk - direndam hingga kembang
70 gm brokoli
1 batang lobak merah
6 biji cendawan butang
6 biji sengkuang cina
8 keping cendawan kering
4 keping tauhu goreng
1 keping fucuk - direndam hingga kembang
Bahan-bahan Perisa:
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap
2 sudu besar gula
1/2 mangkuk air atau air rebusan ayam
Garam dan serbuk lada sulah secukupnya
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar kicap
2 sudu besar gula
1/2 mangkuk air atau air rebusan ayam
Garam dan serbuk lada sulah secukupnya
1 sudu besar tepung jagung
Cara Menyediakan:
1. Panaskan dua sudu besar minyak di dalam kuali dan masukkan kesemua jenis sayur kecuali kepingan fucuk. Masukkan bahan-bahan perisa kecuali tepung jagung dan masak dengan api yang perlahan selama 10 minit. Angkat dan ketepikan.
2. Fucuk dilap kering kemudian dibentangkan di dalam mangkuk. Masukkan sayur yang digoreng tadi dan bungkus hingga kemas kemudian kukus selama 10 minit.
3. Alihkan bungkusan sayur ke dalam pinggan kemudian potong menyilang di bahagian atas sebelum dilipatkan keempat-empat penjurunya ke bawah.
4. Jerang air rebusan ayam hingga mendidih dan masukkan tepung jagung yang sudah dibancuh dengan sedikit air supaya tidak berketul. Bila kuah menjadi pekat, tuangkan ke atas sayur dan hidang. Sumber: www.sajionline.com
0 comments:
Post a Comment