Bahan-bahan:
2 biji kentang - dibelah lapan
1 batang lobak merah - dihiris panjang
2 biji tomato - dibelah empat
10 tangkai kacang buncis - dipotong panjang
1 labu bawang besar - dihiris melintang
2 cm halia - dicincang
2 ulas bawang putih - dicincang
Garam secukup rasa
1 sudu besar serbuk kari daging
1 tangkai daun kari
1 tangkai cili merah
1 batang lobak merah - dihiris panjang
2 biji tomato - dibelah empat
10 tangkai kacang buncis - dipotong panjang
1 labu bawang besar - dihiris melintang
2 cm halia - dicincang
2 ulas bawang putih - dicincang
Garam secukup rasa
1 sudu besar serbuk kari daging
1 tangkai daun kari
1 tangkai cili merah
Cara Menyediakan:
1. Goreng kentang hingga 3/4 masak.
2. Tumis halia cincang dan bawang putih hingga kekuningan. Masukkan pula bawang besar dan balik-balikkan sehingga bertukar warna perang muda.
3. Masukkan kacang buncis dn lobak merah, kacau sehingga hampir masak. Campurkan serbuk kari dan renjiskan sedikit air.
4. Masukkan kentang diikuti tomato, daun kari serta garam, kacau hingga bercampur rata. Sendukkan ke dalam pinggan hidang, hias dengan cili merah dan hidangkan untuk makan malam atau tengah hari. Sumber: www.sajionline.com
0 comments:
Post a Comment