| MyGamanBorneo: Eksplorasi Pena & Lensa | Alternatif Gaya Penulisan Bebas Tanpa Batasan |

Friday, 17 June 2011

Kapal Miniatur Berlabuh Di Pustaka Negeri Sarawak

Salah sebuah kapal miniatur yang dipamerkan
Tiga buah kapal miniatur yang dipamerkan dilobi Pustaka Negeri Sarawak berjaya menarik perhatian sesiapa  sahaja yang berkunjung di sini termasuklah kami dua si gaman yang sebenarnya bertujuan untuk melihat 'Remembering Anthony Exhibition' pada Selasa lepas.  Jadi 'sambil menyelam minum air' sempat jugalah kami dua si gaman menyibuk mengambil gambar semata-mata untuk dijadikan bahan cerita di blog ini.

Rekaan yang begitu halus & memerlukan ketelitian
Memiliki reka bentuk kapal layar zaman dahulu kala, perincian setiap cantuman objek mini yang begitu teliti menjadikan ianya kelihatan seperti kapal layar sebenar.  Jika diamati dengan teliti, kapal miniatur  bersaiz lebih satu meter ini hanya diperbuat daripada kepingan-kepingan kayu kecil pencungkil gigi, benang halus dan bahan-bahan terbuang.

Kapal miniatur bersaiz lebih kecil
Sementara kapal miniatur yang paling kecil ini pula membuatkan kami dua si gaman sampai terbongkok-bongkok untuk mengintai setiap perincian di dalamnya.  Kagum la katakan ... mesti orang yang membuat benda-benda seumpama dan sewaktu dengannya ini mempunyai kesabaran tahap gaban.

Tolong promosi :) Sekiranya berminat untuk membuat tempahan bolehlah hubungi nombor tersebut
#Sedang berfikir-fikir kemahiran seni kraftangan yang mampu dijadikan alat untuk menjana pendapatan tambahan.
2 comments:

wa khairul onggon said... [Reply]

Kapal Rajahmas sekdo kah? hehe.. :P

MyGamanBorNeo said... [Reply]

@wa khairul onggon hahaha ... tidak cukup tempat utk berlabuh :)