| MyGamanBorneo: Eksplorasi Pena & Lensa | Alternatif Gaya Penulisan Bebas Tanpa Batasan |

Saturday, 12 March 2011

Movie Day: Hikayat Merong Mahawangsa

Hari ini movie day mode.  Kalau mau tau, kami dua si gaman ni bukannya kaki movie dan last year pun cuma 2 kali saja menjejakkan kaki ke pawagam.  Tahun ni pula, filem epik Melayu Hikayat Merong Mahawangsa (HMM) merupakan filem pertama yang bakal kami ****** pada tahun 2011 ... perkataan yang tidak sesuai disebut oleh orang Sabah ^_^ bah.  

Walaupun kami dua si gaman sebenarnya bukan peminat filem-filem tempatan,  tapi gara-gara preview beberapa saat yang ditayangkan di tv ... WoW !!! Dan tidak sangka pula si gaman buat surprise kelmarin bila dia sudah beli 2 keping tiket untuk tayangan jam 2.00 petang hari ni.  Bah ...malam nanti saya akan kongsikan sama ada best atau sebaliknya HMM, jadi sementara ni ko urang baca la sinopsis HMM di bawah ^_^

2 tiket tajaan si gaman untuk menyaksikan tayangan di MBO Springs, Kuching. 

Sinopsis:  Filem epik Hikayat Merong Mahawangsa (HMM) terbitan KRU Studios arahan Yusri Abdul Halim yang ditulis oleh Amir Hafizi ini mengisahkan tentang seorang nakhoda dan pahlawan yang bernama Merong Mahawangsa yang dikatakan berasal dari keturunan Iskandar Zulkarnain.  Pada tahun 120, Empayar Rom ketika itu di bawah pemerintahan Hadrian sementara di negara China, Dinasti Han merupakan sebuah empayar yang kuat dan telah memperluaskan pemerintahannya ke negara Asia Tengah.  

Sewaktu angkatan Rom sedang membaik pulih kapal mereka di Goa, mereka meminta pertolongan Merong Mahawangsa mengiringi Putera Rom ke Langkasuka (dikatakan terletak di utara Malaysia) untuk berkahwin dengan seorang Puteri China yang cantik dari Dinasti Han.  Bagaimanapun, puak lanun dari Geruda mempunyai perancangan yang berbeza. Mereka memutuskan untuk menculik Puteri China dan menjadikannya sebagai tebusan. Di hujung pengairan Selat Melaka, Merong Mahawangsa dan angkatannya diserang oleh Geruda.  

HMM ini diterajui oleh pelakon tempatan dan luar negara seperti Stephen Rahman Hughes, Gavin Stenhouse, Jing Liu, Wan Hanafi Su, Khir Rahman, Datuk Rahim Razali dan Ummi Nazeera.Pautan | Movie Day: Hikayat Merong Mahawangsa | Movie Day: 5 Bintang Untuk Filem Epik HMW  |
2 comments:

LennMommaChubby said... [Reply]

Best la ko, mrs.... Dpt tengok ni... Sa blm ada masa lg owh... huhu

Mrs.MyGaman BorNeo said... [Reply]

@LennMommaChubby alala ... bagus ko pegi tingu nanti lenn ... best owh mcm tech hollywood jg.